Monday, 27 May 2013

SERONOKNYA ORANG BERKAHWIN!!!

Assalammualaikum

Sesi mengupdate entry. Tarik nafas! then semangat!
*please give 5 clap to me*

Sekarangkan cuti persekolahan, banyak sungguhlah surat saman yang berkunjung ke rumah bagi sesi undangan meraikan mempelai.*amboi bahasa, berbelit*. Bila musim perkahwinan ni, kawan-kawanla, kaum familyla ada yang bina masjid. kalau korang nak tau, automatik wehh hati yang membujang ni turut mahu mengikut jejak orang yang berkahwin tu. siapalah tak nak kahwin. ada keluarga sendiri.  Cemburu rasanya bila lihat pasangan yang masih muda mudi sudah berumahtangga. mungkin jodoh kita belum sampai, agaknya Allah nak bagi kita betul-betul bersedia ke arah perkahwinan. Aku pun sebenarnya mempunyai pendirian sendiri kenapa berusaha ke arah tersebut dengan secepatnya. but im not desperate. Kalau aku katakan tidak bersedia untuk berkahwin tapi kenapa aku sibok dok gatai bercinta-cintun punya ada seorang kekasih, berkawan dengan lelaki. Serius aku cemburu dengan geng aku yang sudah berkahwin muda ni. Sebabnya, bila berkahwin :

1. Ada teman yang halal untuk melakukan segalanya. Makan, tidur, berjalan, bershopping dan sebagainya. Kita bebas buat apa saja sebab kita dah ada tiket pernikahan tu. So, suka hatilah aku nak buat apa, dia laki aku. Bila berjalan berduaan pegang tangan terus dapat pahala. Tapi sekarang ni, masih belum berkahwin ada boypren berjalan dok pegang tangan dapat dosa. pulak tu mesti takot-takot nak keluar sama, perasaan tak tenteram, risau manjang bila berdating, sebab kita dok fikirkan batasan pergaulan. Nak pegang-pegang tak manis dipandang orang sekeliling, kang tak pasai kena ngutuk. lagi hebat kena kutuk dengan syaiton sebabnya happyla si syaiton tu anak Adam berjaya dihasut dan kearah melakukan maksiat.So elok, kahwin cepat bila ada boypren ni. Elak maksiat, elak fitnah. Bila kahwin pegang tangan dapat pahala. Kan bestkan?

2. Ada orang yang sentiasa dengan kita masa kita susah dan senang. Masa kita tengah cantik-cantik, tengah selekeh serabai pun. ecspecially bangun tidur, muka serabai, rambut mengerbang. So bila kita tengah sedih, menangis adalah orang nak pujuk, dok tepi katil menangis-nangis. beranilah tak pujuk, tak benti menangis kang. bising satu malam. So, ada suami pujuk. Sejok hati si isteri ni.

3. Bila ada pasangan, dia mengimbangi kekurangan kita then melengkapkan diri kita menjadi seorang yang lebih hebat. Contoh, aku ni pemarah, bakal suami tu orangnya cool. so dekat sini dah boleh imbang, bila kahwin bakal suami boleh cool downkan aku. Bila lama-lama macam ni, inshaaAllah boleh ikot perangai cool si suami tu.

4. Boleh berjimat duit dan mampu kumpul harta. Kalau bercinta, kos sara hidup melambung hehe takla melampau lambungnya, tapi banyak jugaklah perbelanjaan atau kos sara hidup kena tanggung. i mean bil telepon, bergayut satu malam tanya khabar *cehh, tanya khabarlah sangat*. pastu bagi jarak jauh, kos belanja melawat kekasih pulak, duit minyak, tol, hotel, belanja girlpren lagi. so bila kahwin, bil telefon dapat dikurangkan sebabnya si kekasih hati dah ada depan mata. Nak message boleh jugak, buat perangai sweet-sweet macam tu, main mesej depan-depan. Selain tu, kita boleh share dengan si suami kos sara hidup, bagi-bagi bayar bil rumah, belanja dapur. memanglah suami tu wajib sediakan tapi tak salah kita tolong-menolong, ringankan beban.



p/s: Sweetkan! seronoknya orang dah kahwin. Im on the way toward marriage. semoga urusan dipermudahkan. Nak buat perkara baik ni, nak buat pahala. Really seronok macam family utomen ni. So don't to say, i don't want to get married. ubah pendapat, jangan dok kata tak bersedia manjang, tak sedia tak payah ada boypren. Actually, kalau kita bercinta tu menunjukkan kita sebenarnya sudah bersedia untuk berkahwin. so bila nak masuk alam perkahwinan jangan rumit memikirkannya. soal duit, boleh dicari. InshaaAllah rezeki tu ada.

Thursday, 23 May 2013

TIPS & HUKUM : MEMAKAI BRACES

Assalammualaikum

Di bawah merupakan antara dialog aku dengan someone yang rapat dengan aku.

"Saya cakap awak jangan marah ea" someone said. 
*takot-takot okey mahu berbicara, dia hengat aku ni killer*

"hmm..cakap jela. nape macam takot je" aku said.
*pelik*

"gigi awak nampak macam kedepan sikit, saya rasa awak macam kena pakai bracesla" someone said.

"heh..??hmm, prasan lama dah. tapi nak pakai braces tu ape tak pakai duit ke. 
pakai duit okey"
*rasa sedikit bengang, tapi dalam hati ada gelik hati sikit*

Okey nak taip entry kali ni pasal braces. Actually aku dah lama tau dah pasal gigi aku ada kedepan sikit tu (guna bahasa sopan okey, bahasa kurang sopan jongos ala-ala halimah jongang). Mak aku kata gigi aku jadi macam tu pasal agaknya masa aku "buat hajat" dekat bilik termenung aku main tolak gigi dengan lidah. Menipu je mak ni tau. suka bersangka buruk tapi dalam sebaliknya tu habit aku, memang aku suka ketap bibir. maybe pasal ni gigi tu jadi tersepit semacam, kedepan je hah jadinya. *macam cerita tipu tapi agak logik*. Masa orang tak tegur pasal gigi aku ala-ala halimah jongang aku releks lagi, sampai masa, ada orang tegur tu jadi tak keruan tu. Cari cermin kot untuk mendapat kepastian, adakah ketara masalah gigi kedepan aku ni. *taklah kedepan mana pun, yang korang dok belek gigi aku betol-betol tu awatnya, sempat je ek korang ukur darjah cm gigi aku, cisss, rasa nak rembat gigi orang yang cantik dah masa ni, nasib boleh dikawal lagi meroyan tu haha*. So aku pun search pasal braces/ pendakap gigi yang boleh atasi masalah gigi jongos (amboi, jaga bahasa naah, saman baru tau). Aku pun ada tanya-tanya pada kawan-kawan yang pakai braces. Nampak macam sakitkan bila pakai braces tu, rasa macam tersepit je gigi tu haa. Bila tanya kawan, rata-rata dorang beritau memang sakit, tapi masa mula-mula. lama-lama dah biasa dan selesa okey je tapi agak leceh kena pandai jaga. makan pun tak boleh hentam, kalau terselit dekat celah-celah braces tu dorang kata agak sakit dan tak selesa such as makanan berupa daging. aku pun angguk je. lagi satu bila ada "mata ikan" i means ulser dan kadang-kadang bila doktor gigi tu pasang braces tu terlampau ketat. tu dorang kata antara penyebab sakit bila pakai braces ni. bila dorang cerita-cerita pasal sakit ni, nyilu je rasa bila aku dengar tu. Aku tanya pasal harga pulak kat kawan aku tu, dorang kata agak mahal tapi ikotlah pada kita. if kita bajet mahai sikit, gigi kita nampak cantik sikitla. kalau mahai tak dela nak makan masa lama sangat bertahun-tahun untuk bukak braces tu. kawan aku buat rated dalam RM4k-5k. tapi ni depends pada pakej jugak. *mahai naaa, mana aku nak cari duit sebanyak ni semata-mata nak buat gigi kebelakang sikit, ribu lagi riban*. Actually niat aku bukan untuk melawo semeta okey but untuk keselesaan gigi, tak selesa weh bila gigi tak susun setempat, makan asyik berlanggar sesama gigi je, then tergigit pulak tu dinding gigi. sakit woo. lepas tu timbullah ulser tu. 

HUKUM & HAKAM PAKAI BRACES

Dalam Islam tak larang kalau umatnya nak melawo tapi jangan terlebih sudah kena ikut hukum syarak jangan sampai mengubah ciptaan Allah secara kekal.

Rasulluah bersabda dan bermaksud:

"Dilaknat wanita-wanita yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang mengubah ciptaan Allah".
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Tetapi ulama telah menfatwakan bahawa:
Jika seseorang itu dikategorikan cacat giginya maka ianya dibenarkan, Harus hukumnya apabila memakai pendakap gigi dengan tujuan untuk memulih atau membaiki kecacatan tersebut.

Ulama antarabangsa, Syeikh Faizal al-Moulawi menfatwakan bahawa:

pendakap gigi bagi tujuan kesihatan adalah dibenarkan menurut syarak bahkan ia juga diperlukan.  Wallahu'alam.

Maka dengan itu, dalam kes aku diharuskan kerana struktur gigi aku yang tidak tersusun menyebabkan kesakitan dan menimbulkan kesukaran untuk mengunyah makanan. Jadi takde masalah dah, nak pakai braces dah tau hukum. 


Tepek dulu satu gambaw yang dikatakan gigi halimah jongang tu

wakakah
*sampai hati u*

p/s: problemnya ringgit Malaysianya mana? Ada sesiapa nak menaja ke untuk gigi saya?Kumpul duit gaji dulu ye.

Wednesday, 15 May 2013

HARI NAKBAH PALESTIN

Assalammualaikum

Dalam menjengah Hari Guru pada esok hari rupanya ada satu tarih yang bersejarah terselit diantara dua tarikh yang istimewa dalam bulan Mei ini iaitu diantara ulang tahun kelahiran aku dan hari guru ni. 
Tarikh 15 Mei merupakan tarikh yang diibaratkan bala bagi kaum saudara kita di Palestin. 
Jadi tahun ni sudah masuk 65 tahun


 
Apa yang dimaksudkan dengan Nakbah?
Nakbah bermaksud malapetaka atau bencana besar
Manakala Nakbah palestin merujuk kepada penubuhan Negara haram Israel yang telah diisytiharkan kemerdekaannya pada 15 Mei 1948 setelah memenangi peperangan yang mereka dakwa sebagai "The War of independence". 
Tetapi hakikat sebenarnya Israel telah mengusir penduduk Arab dari tanah mereka sendiri. 

Selama bumi Palestin  dijajah, tanah saudara kita itu tidak pernah berhenti daripada titisan darah dan tidak pernah sunyi dengan semangat juang. 
Saudara kita di Palestin sentiasa siapsiaga demi pertahankan bumi Islam. 
Jika dahulu saudara kita di Palestin terumbang-ambing mempertahankan keamanan Palestin sendiri tetapi kini tidak lagi mereka dibela oleh masyarakat sejagat. 
Umat Islam diseluruh dunia telah membuka mata dan bersama-sama berjuang mempertahankan Palestin. Bantuan demi bantuan dihulurkan. 
Tidak putus-putus bantuan tersebut disalurkan tidak kira bantuan kerahan tenaga manusia atau sumber-sumber lain spt makanan, ubat-ubatan etc.

semua ini adalah demi 
"Islam yang tertinggi, tiada yang tertinggi selainnya"


"Sebaik-baik manusia diantaramu adalah yang paling banyak manfaatnya kepada orang lain.
" (HR. Bukhari dan Muslim)
p/s: Jika kita tidak mampu mengangkat senjata, cukuplah sekadar kita menadah doa demi keamanan jiran kita di bumi Palestin. InshaaAllah :) 


Salam

LA TAHZAN

Assalammualaikum


Saat kita menempuh onak duri di dunia ini, pasti ada kesedihan yang menjengah kehidupan kita sehingga mengugat ketenangan jiwa. Pasti saat ini air mata akan membasahi dasar pipi kita. Maka dengan itu, pujuk hati agar dekat dengan sifat sabar. Jadi lama-kelamaan hati yang sedih itu sedikit demi sedikit akan terubat dan kembali tenang. 
Muhasabah mungkin kesedihan yang menjengah itu ada sebab musababnya.  

Ingatlah

"kadang-kadang Allah sembunyikan matahari
dia datangkan petir dan kilat.
Kita menangis semahunya dan 
bertanya kemana perginya matahari?
rupa-rupanya 
Allah hendak beri pelangi pada kita"

*cukup indah*

 Don't be sad dear.


p/s: So take ur heart and hold firmly onto the rope of Allah

Tuesday, 14 May 2013

THINK POSITIVE

Assalammualaikum

Lumrahkan dalam kehidupan seorang manusia kadang berada di atas dan kekadang berada di bawah.
 Ibarat macam roda yang berpusing.
 Kadang apa yang kita inginkan dalam hidup kita tercapai dan kadang apa yan kita hendak tidak tercapai. 
*biasa sangat*

Semua tu berlaku mungkin ada sebab sesuatu tu berlaku. 
Jadi bila kita berada pada situasi tidak mencapai sesuatu yang kita inginkan mesti ada perasaan kecewa, frust, down kadang sampai fikir tidak mahu lagi hidup. 
Semua orang inginkan kejayaan, sesuatu yang baik berlaku dalam diri dia. 
siapa tak nak mencapai level hidup well-beingkan. 
Jadi bila kita tak dapat capai sesuatu tu please try the best untuk elak dari terjerumuskan diri kita ni dalam kancah fikiran negatif.
 So, apa yang kita kena buat, kita harus berfikiran positif. 
think positive always.

Bunyi macam senangkan?
 tapi
 Bila diri kita dah down serius memang susah hendak berfikir positif ni. 
aku paham sebab aku pun pernah mengalaminya. 
tapi kita nak ke biarkan diri kita sentiasa berada dalam negative situation. 
Bad mood, ada rasa sedih,down. Tak bestkan life macam ni. tak enjoy.
 hendak tak nak kita kena paksa diri kita keluar daripada mood yang tak best tu. 
kalau biarkan nanti muka cepat tua weh.
hihi

Bila kita hendak keluar daripada mood tu pun kita kena ada strategi sendiri untuk built mood think positive ni.
So, what should i do?


1. Istighfar
First if mood korang down, cepat-cepat istighfar. istighfar boleh membuatkan anda tenang dan setkan balik mood korang kepada mood tenang. penting agar korang tidak ambil tindakan yang boleh membahayakan diri korang. i means cubaan untuk cederakan diri. 
*bagi muslim*

2. Avoid -VE self talk
Biasalahkan bila kita tengah down, mesti kita fikir negatif dan cakap pada diri kita, kita tidak berguna, bodoh, tidak boleh haraplah, blah and blahh etc. So, bila kita berasa macam ni, cepat-cepat kita paksa diri kita cool balik, fikir dengan tenang. positif and positif and more positif. beritahu pada diri mungkin apa yang berlaku ada sebab yang tertentu, mungkin kita hendak dapat yang baik, oleh sebab tu kita terpaksa berdepan dengan kesusahan sebelum dapat kesenangan. Mungkin kita perlu gigih lagi untuk dapatkan yang lebih baik. Jadi pujuk diri agar berusaha, perlu kerja kuat untuk capai level yang terbaik dalam hidup. Kenapa perlu buat macam tu, kerana apa yang kita cakap pada diri memberi kesan kepada mind set kita, bila kita minda kita sesuatu yang positif inshaa Allah kita akan berusaha melakukan tindakbalas yang positif.

3. Says NO to fatalistik
Bila dah down sering berlaku, kita menyerahkan nasib kita bulat-bulat. Apa yang perlu kita buat, elak daripada menyerah diri kita pada cik abang nasib tu. Jahat tu. Says no to says "dah nasib badan, nak buat macam mana". Hei korang bangun-bangun nasib bukan menentukan segalanya tapi kekuatan diri kita untuk bangun berusaha. Bila kita berfikiran begitu kita telah menyandarkan kesalahan dan kelemahan itu berpunca daripada takdir. Then bila dah macam ni kita tak fikir dah ni berpunca daripada diri kita, so usaha untuk berubah tidak akan dilakukan. Common,bangkit-bangkit semua ni bukan daripada takdir hidup tapi usaha kita untuk dapatkan yang terbaik untuk kehidupan kita.

4. Bersangka baik
Hujan yang turun bukannya tidak boleh berhentindan tidak akan bertemu dengan panas lagi. Begitulah ibaratnya. kalau kita gagal bukannya kita tidak boleh mencapai kejayaan pada suatu hari nanti. So lihat kehidupan kita dengan cermin sisi yang baik. Orang yang berfikiran postif dan bersangka baik akan beranggapan semua yang berlaku dalam hidup merupakan suatu cabaran yang perlu dilawan dan bukan untuk terima bulat-bulat dan tidak berusaha untuk melakukan yang lebih baik. 

5. Independent
Dalam hidup kita ni, kita perlu berdikari jangan harapkan bantuan daripada orang lain. bila kita perlukan bantuan daripada orang lain mungkin apa yang kita rasa boleh buat dalam hidup kita akan terbatas. when u think u can do it, u do it. jangan fikir kata-kata orang. 

6. Bantuan orang sekeliling
Bila korang dah tak waras sampai tahap hendak membunuh diri, jangan takut untuk mendapatkan bantuan daripada rakan-rakan dan keluarga. Apabila anda mula melibatkan diri dalam pemikiran yang negatif, hubungi rakan atau ahli keluarga yang anda boleh harapkan untuk menawarkan nasihat positif dan maklum balas. Ingatlah bahawa untuk berfikir secara positif, anda perlu memupuk diri sendiri. Sokongan daripada orang sekeliling juga boleh membuatkan korang berfikiran positif. 

p/s:aku berkongsi jika ada yang nak menambah silakan.

Salam

Monday, 13 May 2013

BETOL KE SAMBUTAN HARI IBU HUKUMNYA HARAM??

Assalammualaikum

Rasa tidak terlambat bagi aku untuk mengucapkan Happy Mother's Day untuk semua yang bergelar ibu especially untuk my mak. Tapi aku dah wish dah pada mak aku semalam. Sambutan hari ibu ni jatuh pada hari ahad minggu kedua setiap tahun dalam bulan Mei. Tahun ni jatuh pada 12 Mei 2013.
 Semalam sempat jugak aku meraikan my mak secara kecil-kecilan. 
Potong kek biasa je then bagi greeting card special untuk mak. 
Boh semua tandatangan adik beradik lepas tu bagi pada mak. 
Masa sambut tu malu-malu nak tunjuk kasih sayang pada mak coz ada someone yang special datang. Malu dah nak manja-manja..hihi. 
*suddenly*
Apa-apa pun happy Mother's Day to my mak. 
Terima kasih mak lahirkan Along ke dunia ini. 
Suatu keajaiban bagiku adalah lahirnya aku ke dunia ini. 
Seorang wanita yang ku panggil mak telah memberikan cinta dan pengorbanan kepadaku.
Jasamu tidak ternilai aduhai bondaku.

 *kek untuk my mak*

Tapi

Dalam keasyikan sambutan Hari Ibu semalam, ada pendapat telah mengatakan bahawa sambutan hari ibu tu adalah haram.

*Homaigad*

Menurut Wikipedia, hari ibu merupakan  suatu perayaan yang disambut oleh orang kafir, iaitu masyarakat berketurunan Kristian. Greek Kuno memanggil juga sebagai Hari Cybele iaitu hari kepada ibu dewa-dewa mereka dan Roman Kuno pula telah meraikan hari matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.

Rasullullah saw bersabda:
"Sesiapa sahaja yang menyerupai sesuatu kaum itu, maka dia itu termasuk di dalam golongan mereka" 
Diriwayatkan oleh Imam Abu Daud R.H. 

So simple nak fahamkan?
but
Aku meraikan hari ibu hanya sekadar suka-suka dan bukan terikut budaya orang Kristian. Sebenarnya setiap hari adalah hari ibu maka dengan itu wajib untuk kita hormati ibu bapa kita. 
Tak salah rasanya jika sekadar suka-suka untuk sambut. 

p/s: Ada siapa-siapa yang hendak berkongsi pendapat untuk membantah?Silakan ye.
 Saya suka orang berkongsi pandangan dan saya terima semua pandangan dan teguran itu.

Salam

Friday, 10 May 2013

KEMARAHAN MAMPU MEMPENGARUHI OTAK BAYI

Assalammualaikum

Dalam situasi berkeluarga ada sahaja perkara yang boleh menimbulkan kemarahan yang mampu tercetus dalam kehidupan seharian. Hal tersebut berkaitan dengan emosi. 
Kalau tidak si mama dengan si papa, terjadi pula pada si kakak dengan si abang si kecik.
Mungkin ada yang tidak kena. itu dan ini.  
Walaubagaimanapun, perkara tersebut tidak elok bagi pertumbuhan atau perkembangan bayi.
*sekiranya anda memiliki bayi*

Mungkin ianya hanya pertengkaran biasa dengan nada suara yang tinggi atau kuat tapi ianya memberi kesan kepada perkembangan seorang bayi.

Jom baca lebih-lebih dekat bawah ni. 
this is important info for awak dan awak, mama dan papa or papa mama wanna be.
 *terus berinfo*

Jika kita lihat, seorang bayi sememangnya sering tidur. Masa mereka sebahagian besarnya memang untuk tidur. Walaupun sering tidur tetapi bukan bererti telinga si kecil berhenti bekerja. Untuk pengetahuan anda, bayi yang sedang tidur boleh bertindak balas dengan suara disekelilingnya walaupun hanya desingan bunyi nyamuk. Hal tersebut juga termasuk jika orang tuanya marah atau bertengkar. Pada ketika ini, apa yang terjadi adalah bayi akan tertekan dan mudah sakit jika sering mendengar nada suara marah.

pernah tak korang berada pada situasi ini, 
sewaktu si kecik tidur tiba-tiba si kecik terjaga ekoran bunyi bising.
 terjaga dan menjeling sekeliling. 
hahh..tu depa tengah protes korang ler tu, stress dengar bunyi bising.
*bayi menggunakan bahasa badan untuk bertindakbalas*

Kajian seorang pakar daripada Amerika Syarikat iaitu Dailymail mendapati bahawa otak bayi mampu menangkap suara dengan nada marah walaupun mereka sedang tidur. Pada ketika ini otak bayi masih lembut sehingga perkembangannya bergantung kepada keadaan persekitaran dan pengalaman mereka ketika membesar. perkembangan ini boleh terbantut bila bayi mengalami stres dan tekanan besar.

Manakala penyelidik daripada University of Oregon telah menggunakan scan MRI untuk mempelajari otak 20 bayi yang sedang tidur. Hasil daripada pengimbas itu didapati bahawa bayi dapat bertindak balas terhadap ucapan yang sangat marah, sedikit marah, suara bahagia dan neutral. Kajian ini juga menunjukkan bahawa bayi sering mendengar konflik, intonasi suara kasar dan suara marah akan mempengaruhi proses perkembangan otak bayi kerana mereka akan mengalami stress dan tekanan secara emosi.

p/s: Maka dengan itu, sebagai mama dan papa or mama papa wanna be yang bertanggungjawab dan mengasihani bayi anda, pastikan anda tidak marah atau bertengkar berdekatan dengan bayi anda sekalipun bayi anda sedang tidur. Jangan kemarahan mempengaruhi perkembangan otak bayi anda dan memberikan kesan buruk kepada bayi anda.

Salam

Thursday, 9 May 2013

INFO PARU-PARU BERNANAH

Assalammualaikum

Hampir 1month ++ abah aku keluar wad. 
Disebabkan itu, dengan adanya nilai sensitiviti dan bertanggungjawab aku hendak tepek sikit pasal penyakit paru-paru bernanah ni. 
Aku post info ni dalam bentuk temubual ye. 
Konon-konon aku doktor pakar paru-paru and korang pesakit tak pun sebagai wartawan.

  Boleh?
*layankan aje*
 
Misi bermula
*go on*

Info Paru-paru bernanah

1. Apa itu paru-paru bernanah?
Paru-paru bernanah sebenarnya merupakan suatu keadaan dimana terdapat nanah di bahagian paru-paru dan disekeliling tisu yang meradang. Untuk pengetahuan anda, paru-paru bernanah juga tergolong dalam kategori Pneumomia iaitu keradangan paru-paru.

2. Bagaimana paru-paru bernanah boleh berlaku?
Paru-paru bernanah berlaku disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus atau fungus. Hal ini disebabkan sistem imun dalam badan pesakit lemah dan tidak dapat memusnahkan mikro organisma yang memasuki badan. Ianya bermula daripada bakteria dibahagian mulut. Jangkitan tersebut akan menyebabkan keradangan paru-paru boleh berlaku apabila sistem imun kita lemah dan tidak dapat memusnahkan mikro organisma yang memasuki badan. Pada kebiasaanya punca pesakit mengalami paru-paru bernanah ini disebabkan saluran nafas tersekat ataupun tersumbat. Jika situasi ini dialami, nanah tersebut akan pecah ke dalam saluran nafas dan menghasilkan kahak yang banyak. Jika hal ini berlaku kaviti akan ada didalam paru-paru dan menyebabkan ruang paru-paru pesakit terdapat cecair dan udara. Sekaligus menyebabkan paru-paru tidak aktif atau tidak berfungsi.

3. Siapa yang terdedah dengan penyakit tersebut?
Penyakit ini boleh menyerang kanak-kanak dan orang dewasa. Terutama perokok dan penghidap influenza.

4. Apakah simptom-simptom penyakit ini?
Simptom ini berlaku secara perlahan dan boleh juga berlaku secara tiba-tiba.
Antara tanda-tanda awal yang boleh dilihat:
  • Tidak bermaya
  • Hilang selera makan
  • Penurunan berat badan secara mendadak
  • Berpeluh
  • Batuk berkahak
  • Kahak yang berbau busuk
  • Kahan berdarah
  • Sakit dada ketika bernafas
  • Demam yang berlanjutan
5. Bagaimanakah kaedah penyakit ini dirawat?
Pada kebiasannya apabila seseorang itu disuspect menghidap penyakit paru-paru bernanah ini, doktor yang merawat akan menjalankan diagnosis terlebih dahulu ke atas pesakit. Diagnosis ini akan dilakukan melalui imbasan X-ray, computed tomography (CT) etc. Selain itu juga sample kahak dan darah pesakit akan diuji. Apabila pengesahan telah dibuat. Pesakit akan  diberi rawatan.
  • Antibiotik }secara oral atau disuntik
  • Bronchosopy }terhasil daripada tumor
  • Penyedutan nanah }masukkan tiub pada didinding pesakit
  • Pembedahan pembuangan tisu paru-paru }kritikal apabila keseluruhan paru-paru teruk dijangkiti.
p/s: Nasihat aku apabila korang atau terdapat ahli keluarga korang yang lemah berlanjutan dan mempunyai symptom-symptom seperti di atas cepat bawa ke hospital untuk mendapat kepastian doktor dengan cepat. Ingat jika terlabat bertindak kemungkinan maut akan berdepan. Kepada perokok hentikanlah tabiat merokok anda. Merokok membawa kemusnahan organ. Fikirkan. Ikhlas daripada anak bekas perokok tegar.

Salam

Wednesday, 8 May 2013

MEMBENTUK HUBUNGAN ERAT ANTARA ANAK-ANAK

Assalammualaikum

Apabila become a mommy or daddy, berdepan dengan situasi anak bergaduh perkara biasa. Kalau anak lebih daripada seorangla. Kalau hanya ada sorang anak, anak tersebut akan asyik bergaduh dengan mommy and daddy sajalakan. Kalau dalam perhubungan suami isteri ada pertelingkahan begitu juga dengan hubungan diantara adik-beradik. 
Bak kata pepatah,
 "sedangkan lidah lagi tergigit.." 
*continue please*

Hubungan yang terbentuk hasil daripada sedarah sedaging, bila bergaduh itu perkara biasa. Jika diperhatikan selalunya pergaduhan yang berlaku tu disebabkan daripada hal kecil 
tapi 
boleh bertelagah. 

Contohnya: berebut hendak tidur sebelah mama
 

Kecik sajakan sangat small matter sangat. 
Rasa-rasa macam nak baling selipo ek.
tapi 
betul ke tindakan tu?
*hihi*
Kadang-kadang daripada bergaduh itulah mengeratkan lagi hubungan diantara adik-beradik. 
Kata orang, 
"air kalau dicincang takkan putus".  

Tapi kalau pergaduhan yang berlaku tu tidak ditangani oleh mama or papa mesti perkara yang lebih teruk dapat dilihat. Selagi mama or papa tak says berhenti dengan nada tegas macam-macam aksila akan dipertontonkan. 
Mulalakan berlaku aksi baling barang, keluar kata kesat etc.

Korang nak ke perkara tersebut setiap hari terjadi?

So sebagai ibu dan bapa perlu mainkan peranan yang penting. Ibu bapa perlu menjadi pemudah cara diantara anak-anak. Maka dengan itu, mama-mama dan papa-papa sekalian perlu tunjukkan tauladan yang baik dan perlu jadi role model kepada anak-anak.

Bagaimana caranya?. Anda boleh rujuk di bawah:

1. Bentuk perhubungan akrab
Ibu bapa perlu bentuk perhubungan akrab diantara anak-anak. Anak-anak perlu diajar dan dididik supaya menghormati anak yang lain. Contohnya, ajar kakak hormat adik. Didik supaya terima kehadiran adik. Begitu sebaliknya.

2. Terapkan nilai kasih dan sayang

3. Didik anak berkomunikasi dengan baik
Dalam hal ini ibu bapa perlu praktikkan terlebih dahulu. Jika ibu bapa tunjukkan cara berkomunikasi dengan baik, anak-anak mudah terikut. Elakkan mengeluarkan perkataan kesat, cacian atau makian. Jika anak membuat kesilapan, as parents sila tegur anak secara berhemah. Jangan belakangkan perasaan anak-anak. Jangan menjerit, jangan menuduh dan jangan mengugut. selidik dahulu adalah penting. So, bila mengawal anak pastikan anak-anak berbual dengan cara baik,perkataan baik dan nada suara yang baik. Itu sangat penting.

4. Berikan perhatian. 
Dalam soal ini, kelalaian dalam melaksanakan peranan dan tanggungjawab perlu dielakkan. Perlu dingat anak-anak memerlukan perhatian, belaian, asuhan, bimbingan dan tunjuk ajar. Kalau diabaikan perkara ini anak-anak akan merendah diri, malu dan terus membawa diri. Maksimakan masa anda dengan anak-anak dengan meluangkan masa untuk melakukan aktiviti riadah. So, hubungan anda anak-beranak akan menjadi semakin close.

p/s: renung-renungkan dan selamat beramal.

Tuesday, 7 May 2013

SHEPHERD PIE

Assalammualaikum

Resepi ni aku intai kat blog Kak Ana
Rujukan: Kak Ana
Terima Kasih Kak Ana memang menjadi tapi Kak Ana buat lagi mengancam

RESEPI SHEPHERD PIE

Bahan Pie

1 kg kentang
Setengah cawan susu segar
 2 sudu besar butter
1 sudu teh serbuk lada
garam secukup rasa

Cara-cara pembuatannya

Kentang dipotong dadu dan direbus, 

Setelah empuk, toskan dan lenyek-lenyekkan kentang tersebut sampai hancur
*terpulang pada koranglah nak lenyekkan pakai apa tapi yang penting kentang tersebut betul-betul hancur sekata. aku pakai whisker ye kawan-kawan.

 Bila kentang tersebut sudah pun menjadi hancur sehancur yang mungkin dan tiada lagi ketulan, masukkan pula susu segar. tuang sikit-sikit, jangan dihumban susu segar tu terus ye. Agak-agak lembut berhenti masukkan susu tu. 
kemudian masukkan pula butter dan digaul sebati

dan akhir sekali masukkan pula garam dan serbuk lada.

*okey, pie siap ketepikan dulu dan buat intinya pula*

Bahan Inti

1 biji bawang holland } dipotong dadu
500 gram daging hancur }aku pakai daging burger diramas sehingga hancur kalau korang nak pakai ayam pun boleh
5 sudu besar sos prego
Serbuk lada 
Garam} secukup rasa
minyak}secukupnya
Keju sebagai bahan tambahan

Cara-cara pembuatan Inti

Panaskan minyak

Kemudian, masukkan bawang holland dan tumiskan sehingga kelihatan kekuningan, 

Then masukkan pula daging cincang tadi

Lepas tu masukkan sos prego

akhir sekali masukkan garam dan serbuk lada.

then kacau rata dan tunggu sehingga masak.

*Siap ketepikan*

step yang seterusnya

1. Masukkan kentang yang dilenyek tadi ke dalam bekas yang sesuai. Masukkan dan lenyek-lenyekkan. ketebalan ikot kesesuaian bekas korang pakai ye.

2.Kemudian lapiskan kentang tersebut dengan Inti daging yang telah disiap masak tadi.

3. Kemudian lapiskan daging tersebut dengan kentang lenyek lagi.

4. Taburkan keju yang telah disagat ye.

5. Kemudian bakar dalam oven dalam suhu 180 darjah celcius.

Tadaa..Shepherd Pie siap

 Beginilah rupa Shepherd Pie tu

Yummy!
Happy my tummy

Selamat mencuba

Salam

KEK COKLAT SIMPLE

Assalammualaikum


Aku suka masak memasak. tapi kadang-kadang kena ikut timing juga. ada moodnya. kalau sudahla malas masak memang yang teramat malas. aku suka masak benda yang simple-simple yang memudahkan kerja aku tapi ianya sedap bila berada ditekak. 
so aku hendak share sikit resepi kek coklat yang simple dari aku. 

RESEPI KEK COKLAT SIMPLE

Mula-mula korang pukul 4 biji telor dan 4 sudu besar gula
Aku pukul pakai garpu je.

Kemudian korang masukkan 3 sudu besar sirap coklat hershey

Then masukkan pulak 3 sudu besar serbuk koko.

Lepas tu masukkan  3 sudu besar susu segar
*aku pakai susu segar duth lady full cream

Masukkan pula 3 sudu besar minyak jagung mazolla

dan last sekali masukkan 4 sudu besar tepung naik sendiri
*apa jenis brand pun boleh dipakai.

Kemudian masukkan ke dalam bekas apabila kesemua bahan-bahan yang dimasukkan di atas telah sebati. 
kemudian bakar dalam 5 minit cukup.
Lepas tu siap, and rupa kek seperti gambar di atas. 
Atas kek tu aku tuang sos syrup hershey's. 
kalau korang hendak glam lagi tabur pelbagai aksesori ke atas kek tu. 
makan dengan strawberi pun mengancam juga.

Resepi di atas cukup untuk 3 orang makan.

Selamat mencuba resepi yang simple ini,
simple tidak bererti si tukang masak malas ye.

Harap maklum.

Salam.

Monday, 6 May 2013

Sunday, 5 May 2013

JOHNSON & JOHNSON'S LICENCE FOR COSMETICS CANCELLED

Assalammualaikum

Pengguna J&J terkejut tak korang?

Berita pasal produk johnson ni dapat perhatian meluas kot, around the world tu. 
FDA telah membatalkan license Johnson & Johnson's sebagai pengeluar kosmetik.
Sebabnya terdapat kandungan ethylene oxide yang tidak sesuai untuk kulit manusia. 
Tapi ada yang kata, hanya Johnson & Johnson's di India not worldwide
tapi
When i read the title berita ni, seriously terkejut beruk aku.
Mostly produk aku pakai Johnson & Johnson's kot

see


p/s: scary uolls.

"ITU BUKAN CINCIN SAYA"-ROSMAH MANSOR

Assalammualaikum
 

Isu mengenai cincin mewah isteri PM pernah mengemparkan dunia politik dan banyak mendapat  perhatian umum. 
Sebelum menjelangnya pilihan raya Datin Rosmah Mansor telah mengeluarkan kenyataan dan menafikan cincin mewah tersebut bukan miliknya. 
Hendak dijadikan cerita sebelum menjelangnya hari pilihan raya, aku telah membuat rondaan sekitar Batu Pahat untuk melihat kemeriahan sebelum menjelangnya pilihan raya.

Tapi
amat mengejutkan aku, aku telah menjumpai cincin mewah itu di area Batu Pahat

BUKTI

see















Milik siapa sebenarnya cincin mewah ini?

p/s: hehe..seronok melihat pelbagai replika yang dicipta oleh parti bertanding. kreatif dan bersemangat.

Friday, 3 May 2013

ABAH WARDED

Assalammualaikum

Ini pertama kali dalam hidup aku merasai ahli keluarga sendiri jatuh sakit sehingga di warded. Abah aku telah warded pada 20 March 2013 yang lalu. Sebelum dirujuk ke hospital abah aku sudah terbaring sakit hampir 2 minggu di rumah, memang berbaringa sajalah, makan tidak mahu tapi syukur solat masih tidak tinggal. Masa ni hanya klinik swasta yang berbayar saja menjadi rujukan. hasil pemeriksaan doktor, abah hanya sakit biasa.just demam. Tiga buah klinik kitorang rujuk, hasil yang kitorang dapat tetap sama, doktor kata demam biasa. Masa ni kitorang sudah buat keputusan untuk rujuk abah ke hospital, tapi abah degil. Dia tetap tidak mahu di bawa ke hospital. Abah aku ada sifat takut pada hospital. Abah kata kalau pergi hospital mesti kena warded. Jadi kami akur. Masa seminggu sakit aku boleh sabar, tapi masuk minggu kedua aku dah betul-betul risau. Hati tidak menentu. Begitu juga yang dirasai mak dan adik-adik aku. Kawan-kawan ofis abah, orang kampung memang tidak putus datang melawat abah di rumah. Doa dari isteri,anak-anak memang tidak putus. Aku memang tidak kuat masa ni apabila tengok keadaan abah makin teruk dan lemah. Kitorang memang paksa abah pergi hospital juga, abah aku tetap degil tidak mahu pergi tapi kawan-kawan abah datang paksa dia. Akhirnya abah dengar nasihat tu. Kawan-kawan abah aku yang bawa abah pergi hospital juga ditemani aku dan mak.

Hospital besar Batu Pahat Hospital Sultanah Nora Ismail jadi rujukan. Mula-mula di hospital hanya pemeriksaan kecil saja dibuat. Bila medical assistant buat pemeriksaan buat check up, MA dapat detect something. Abah memang nampak lemah. Selemah-lemahnya hingga masa tu terpaksa pakai wheal chair bawa abah. Bila MA settle buat check up abah terus dibawa ke unit kecemasan. MA kata abah sudah tahap kritikal. So kena buat pemeriksaan selanjutnya. Dekat unit kecemasan, aku dan mak tidak dibenarkan masuk. Masa ni abah perlu buat pemeriksaan from head to toe. Aku dan mak redha. Kitorang tunggu di tempat menunggu. Masa ni Tuhan saja yang tahu macam mana perasaan aku dan mak. Nasib Yassin sentiasa ada dalam beg. Sepanjang diluar menunggu, kitorang tidak putus bacakan Yassin untuk abah. harap abah baik-baik sahaja. Meleleh air mata jangan dikata. Hati risau. Yassin jadi penenang kami.

Lama sangat abah di wad kecemasan. Bila sejam menunggu abah tidak keluar-keluar. Hati semakin bimbang. Air mata makin hebat meleleh. Tangan mak saja aku pegang. Ada saja pesakit baru yang dibawa ke wad. Memang tidak menentu perasaan aku. Masa aku sibuk baca Yassin, tiba-tiba seorang lelaki bertanya,

"waris En.Normadi bin Ahmad"

Terkedu sangat aku masa tu. Mak yang jawab,
"Ya"

Masa ni aku nampak abah lemah di wheal chair, dengan bermask, dan ada sebotol air yang bergantungan di wheal chair.

Attendant berkata lagi,
"Di tahan wad ya. Ikot saya ke wad 4.

Kami menuruti kata attendant.Masa ni hendak gugur rasanya hati, jantung ni, memang tidak berkata apa-apa. aku dapatkan abah gosok-gosok bahu. Mak menangis. Aku terus maklumkan pada kawan abah aku bahawa abah ditahan wad. Aku sibuk call adik-adik aku. tangan aku memang menggigil. hati berdebar. ujian apalah ini. tapi aku redha dan berfikir ini semua ujian Allah untuk hamba-hambanya. Hati anak mana yang tidak tersentuh dan sedih, lelaki yang selama ini bersusah payah mencari rezeki untuk membesarkan anak-anak akhirnya terlantar sakit. 

Hari pertama di warded aku dengan rela menemani abah. Aku suruh mak balik, selesaikan apa yang patut. Urusan di hospital aku yang uruskan. Mak pesan kalau ada apa-apa cepat-cepat beritahu mak. Aku mengiyakan kata mak. Doa dan bacaan Yassin memang menjadi peneman. Hari pertama di wad abah memang nampak lemah. Mula-mula di tahan abah ditempatkan di wad 4 tempat pesakit biasa. Selang beberapa jam, selepas doktor yang bertanggungjawab merawat abah buat pemeriksaan abah disuspek TIBI. maka dengan itu abah dipindahkan ke bilik pengasingan. Bilik Isolusi Bunga Raya 1. Malam tu abah perlu puasa, sebab keesokkan pagi doktor hendak ambil sample darah. sample kahak pun doktor ambil untuk buat ujian makmal. 

2nd day di wad doktor maklumkan pada aku abah perlu buat operation. doktor kata, abah ada paru-paru berair. sebabnya doktor dapat detect air pada x-ray abah, x-ray paru-paru abah tidak normal macam paru-paru normal. aku terus maklumkan pada mak. selepas zohor mak baru tiba di hospital. tepat jam tiga abah dibawa ke bilik operation. masa ni aku hendak teman abah sehingga ke pintu bilik opertion. aku genggam tangan abah. tapi niat aku dilarang oleh nurse yang bertugas. mereka kata mereka boleh jaga, jangan bimbang dan suruh aku bersabar. masa ni menitis air mata aku. aku nampak air mata abah pun menitis. aku dengan mak menunggu dengan penuh debaran. kitorang baca Yassin sama-sama. Selepas menunggu hampir sejam lebih doktor panggil aku dan mmaklumkan bahawa mereka menemui nanah bukan air yang mereka sangkakan. doktor bertugas siap tunjuk pada aku nanah dalam botol tu. aku tak percaya, masa tu aku rampas botol yang dipegang oleh doktor dan melihat betul-betul cecair kuning pekat tu. memang benar ianya nanah. doktor kata mereka perlu gantikan tiub kecil kepada tiub yang besar because tiub kecil tu tidak mampu menampung nanah keluar. mereka mendapatkan aku dan mak untuk persetujuan. aku tidak membantah dan bersetuju. operation disambung lagi untuk menggantikan tiub besar, tiub besar sebesar tiub aquarium ikan kalau korang penah nampak. tidak dapat aku bayangkan betapa sakit tiub sebesar tu dimasukkan dibahagian tepi dada. selesai operation,(makan masa 3jam juga) abah dimasukkan ke bilik pengasingan semula. abah kelihatan lemah masa ni. abah kata sakit sangat. abah kata pada aku baik mati kalau begini. air mata abah menitis. ketika ini aku sedih sangat. aku dan mak menangis tapi kitorang tidak tunjuk depan abah, kitorang tidak mahu abah nampak, takut abah makin down. aku pujuk abah supaya bersabar, ini ujian Allah. abah asyik ingat pasal mati. abah pesan pada aku supaya jaga mak dan adik-adik. abah beritahu maklumat peribadi yang penting pada aku. abah takut abah tidak dapat bertahan lama. aku sebagai anak masa ini, down sangat, aku pun perlukan sokongan. aku sedih bila abah kata macam tu. aku masih perlukan kasih sayang abah, aku perlukan abah, aku tidak bersedia lagi berdepan dengan situasi tu. selepas operation,x-ray dilakukan untuk memastikan operation yang dilakukan tidak ada ralat. Masa ni abah tidak dibenarkan bergerak. takut tiub bergerak. Maka dengan itu, buang air semua dikatil. Masa ni aku dengan mak bergegas beli pampers dewasa untuk abah tapi abah tak nak. abah nangis dia kata dia tetap tak nak pakai. untuk selesaikan masalah tu, aku minta bekas khas untuk membuang air pada nurse. Abah perlu berkeadaan sebegini sehingga doktor puas hati dengan nanah yang keluar. hampir seminggu juga abah berkeadaan begini.

Hari ketiga aku begitu kecewa, aku dimaklumkan oleh doktor abah perlu melakukan operation sekali lagi. ini disebabkan hasil x-ray yang dibuat mendapati tiub yang dimasukkan salah pada kedudukan sebenar, jarum tiub yang dimasukkan bengkok. Allahurabbi..macam mana semua ni boleh berlaku. Aku bersetuju operation dilakukan sekali lagi untuk memperbetulkan kedudukan tiub. Aku tidak salahkan doktor. Semua orang ada kelemahan. Aku pasrah apa yang berlaku. Sebagai anak aku kasihan pada abah, tidak sampai hati rasanya melihat kesakitan yang ditanggung abah. Petang tu, adik perempuan aku di Bangi baru pulang. Sebak lihat dorang. dorang seperti aku tidak sanggup melihat abah terlantar sakit. tidak mengapa, kami perlu kuat untuk abah. Seminggu abah berkeadaan begitu, tidak boleh bergerak dari katil. Buang air mak yang uruskan, kagum dengan mak sanggup lakukan sedemikian untuk suaminya, mak sangat setia. Solat kami anak-anak yang bantu. Abah terpaksa solat dalam keadaan baring dikatil tak pun duduk. Selepas seminggu tiub dikeluarkan, doktor berpuas hati dengan nanah yang keluar. Untuk pengetahuan korang abah pun ada kencing manis sekali. masa buat check up hari 1st tu baru kitorang tau. kencing manis abah terlalu tinggi sehingga tidak dapat dibaca. Lepas ni abah kena pantang pula sebab hendak jaga jahitan bahagian yang dioperation. Selepas seminggu juga abah telah dipindahkan di tempat pesakit biasa. doktor pun sudah sahkan abah bebas TIBI, syukur rasanya tak terkata. Masa di wad pesakit biasa, macam-macam ragam pesakit dapat dilihat. Insaf juga bila berada disituasi tersebut. Berdepan dengan pesakit yang meninggal juga terpaksa kami tempoh. Abah semakin  normal. doktor kata abah perlu ditahan seminggu lagi bagi memastikan tahap kesihatan abah betul-betul stabil. Masa ni pun rawatan hanya tertumpu pada antibiotik sahaja dan kencing manis. Abah terpaksa dicucuk insulin untuk stabilkan kandungan gula dalam darah abah. Sukar rupanya hendak menjaga pemakanan pesakit kencing manis ni. Tinggi perlu dicucuk, rendah pula berdepan dengan hypo. X-ray dilakukan lagi, keputusan x-ray telah menunjukkan terdapat sesuatu diparu-paru abah. Ketika ini hati runsing, perasaan kami lagi sekali tidak menentu. Ya Allah apa lagi ujian ni. Doktor kata kemungkinan kanser. Batuk abah dari sebelum dibawa ke hospital sememangnya teruk. Mungkin itu simptomnya. Aku memang tak dapat terima. Tapi itu hanya expectation awal. So, sample darah dan kahak abah terpaksa diambil lagi untuk ujian makmal. Beberapa hari ditempatkan di wad pesakit biasa. Sekali lagi abah dipindahkan lagi ke bilik khas. 1st class room. Masa ni kami hanya berfikir negatif, mungkin tahap kesihatan semakin teruk. Aku dan adik aku tidak puashati, kami bertanya pada nurse. Rupanya abah dipindahkan ke bilik 1st class kerana abah ada GL, abah kakitangan kerajaan. Lega rasanya. Doktor kata tahap kesihatan semakin baik dan tidak perlu dibimbangkan tapi doktor pesan kena berjaga-jaga. Bila lihat abah semakin sihat, ceria, bersemangat balik kitorang gembira sangat. Suka tengok abah berselera makan balik, bergurau seperti biasa. Itulah abah. 4 April 2013 genap 15hari abah di hospital akhirnya abah dibenarkan balik. Seronok lihat abah, tak sabar pulang ke rumah. rindu katanya dengan anak-anak, rumah, pokok bunga, rakan kerja. Masa ni keputusan sama ada kanser ataupun tidak disahkan lagi kerana abah perlu menjalani CT-Thorex. Pada 29 April 2013, ct-thorex telah dijalankan. Syukur pada Allah doktor sahkan abah bebas kanser. Alhamdulilah abah aku semakin sihat, sihat seperti sedia kala. Selepas ni hanya rawatan susulan sahaja perlu dilakukan. Kencing manis abah perlu dikawal dan langkah berjaga-jaga perlu dibuat.

Sungguhlah sakit itu ujian Allah untuk hambanya. 
Redhalah dengan sakit itu. 
sesungguhnya sakit itu merupakan salah satu jalan Allah untuk menghapuskan dosa-dosa hambanya.

Info:
Surah Yassin mengandungi manfaat kepada pembacanya.
Bacaan Yassin mampu menghindari penderitaan di dunia dan di akhirat kelak.
 Dengan izin Allah, sakit atau penderitaan yang ditanggung dapat dipulihkan atau dikurangkan. Wallahu'alam. 

Sekian
Jumpa dinext entry
Salam