Sunday, 28 April 2013

BERTESIS SAMBIL MAKAN ANGIN

Assalammualaikum

Pepatah Inggeris ada menyebut.
" Behind every successful person is a dream. Behind those dreams is reality. 
Never stop dreaming of success"

Makanya tidak perlu aku berhenti bermimpi untuk berjaya. 
begitu semangat ye memulakan untuk update entry kali ni.

so
Entry ni sudah lama berlaku iaitu pada tahun lepas. 
Masa zaman aku bertesis tahun lepas, aku berkesempatan ke Cameron Hinglands.
 Sebabnya lokasi kajian yang aku pilih adalah tanah runtuh yang berlaku di Sg. Ruil CH. 
Then ini bukan my 1st time ke situ tapi 2nd time.
 1st aku pergi vacation bersama keluarga aku. 
Dalam sibuk mencari responden aku dan geng tesis aku mencuri peluang ni untuk vacation sekali. 
*menyelam sambil telan airla kitorang*
Kebetulan masa tu memang cuti sem. Kitorang tak balik bercuti makanya itu makan dia..hahaha.
Seronok woo. Kawan aku Huda lagi teruja coz it's 1st time for her. 
Aku pergi bertiga, Huda, Lim dan aku,

Jom layan gambar.

Kitorang menginap dekat hotel ni Hotel Chua Gin.
Hotel budget saja. Siap-siap booking online sebelum pergi. Kitorang booking dekat booking.com.

the link:

 Senang cerita, sampai sana saja tidak perlu sibuk cari tempat tidur.
 *so clever*
 Kitorang booking two room. 
Takkanlah si Lim tu hendak share bilik sekali dengan kitorangkan.
 Nauzubillah.


Kitorang pilih standard room. Kitorang bertuah coz dapat room dekat new building. So, semua perabot pun barula ye. Tapi jauh sikit ke belakang daripada lobi utama hotel. Tidak mengapalakan kena jalan sikit, janji selesa. Bilik kitorang booking tu berdepan je dengan bilik Lim, so senangkan kerja kalau hendak berurusan dengan dia. Maklumlah datang sini pun disebabkan tugaskan. Bilik kitorang siap ada TV, aircond tiada tapi cukup sejuk dah. Memang selesa.

Kalau korang berminat aku sertakan sekali contact detail okey

Hotel Chua Gin
11, Main Road Brinchang 39100 Cameron Hinglands,
Pahang Darul Makmur Malaysia

Tel: 05-4911801 Fax: 05-4912782

Kalau korang hendak senang kerja cari hotel ni, hotel ni dekat saja dengan night market okey.

Malam 1st kitorang sudah jalan. Destinasi utama cari makan. Kebuluqq perOt weh.

Sebelum makanan sampai kita capture gambar dulu..hihi

Tuan blog dan Huda

Makanan sampai!!
*suka my tummy tengok*


Kitorang order makanan pun bajet juga ye.
Tapi sekali bayar amik.
mahal okey.
terkejut aku harganya dekat RM30
Semua ni kitorang order untuk seorang makan, nasi sajalah order dua pinggan. 
Kalau order untuk dua orang makan boleh terima lagi aku harga dia tu.
Benda pun sudah masuk perotkan, redha sajalah. 

Lepas isi perut kenyang-kenyang kitorang gerak jalan-jalan sekitar hotel. 
Masuk kedai souvenirs. 

Seronok Huda



 Lastly Huda dapat catch something yang dia berkenan. 
Aku saja still tiada yang berkenan di hati.

Keesokan harinya lepas settle cari responden, kitorang berjalan lagi

di Cactus Valley.
Masa ni aku dapat sambar beberapa kaktus. Cantik. Sangat cantik dijadikan hiasan di atas meja.

Cantik

 Ulat jadian

sempat makan. makanan berasaskan strawberi. mak oOi..masam.

 colourful. ada dijual di hadapan cactus valley

Huda sibuk memilih jeruk untuk dibawa balik

strawberi. wajib dihangkut balik ni.

bunga-bungaan. hias dibilik cantik ni.

pilih topi.

Selama 4hari 3 malam di sini
berangkut balikla kita. 
Kerja pun sudah habis, dengan duit-duit sekali habis.
Baliklah..balik. Menepis duit oii.

Okey itu dulu,

Jumpa di next entry

Salam

PROGRAM PERISAI BUAT WANITA

Assalammualaikum

PERISAI BUAT WANITA
korang pernah dengar?

Sebenarnya perisai buat wanita merupakan suatu program yang dibentuk khusus untuk golongan wanita. 
tapi
 golongan lelaki pun dialukan juga menyertai. 
tidak salah ye. 
Program ini sebenarnya berbentuk kaunseling dan juga motivasi sebenarnya.

Peneraju atau pengasas program ini ialah Airol Irwan Limin iaitu perunding utama syarikat Pro Rev Consultancy Services (PRCS).

Inilah Airol. 
*Korang komen apa ni?
Mesti kata dia segakkan. Hmm tau takpe..macam Aaron Aziz tu.
Airol ni merupakan seorang yang berkelulusan undang-undang kalau korang hendak taula. 

Program ni pun sudah mendapat iktiraf dan kerjasama daripada pihak Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.
 Sekarang program ni sudah mendapat perhatian masyarakat especially golongan wanita.

Untuk pengetahuan korang Airol create atau ketengahkan program ini adalah disebabkan atas dasar cinta. 
Airol ni sebenarnya doktor cinta ye kawan-kawan. 
Kenapa aku kata begitu?
 sebabnya Airol create program ini untuk berkongsi kaedah dalam mendidik golongan wanita dalam menguasai dan mengawal hati serta perasaan melalui akal fikiran supaya tidak mudah terpengaruh dengan lelaki perosak. 
Maklum sajalakan zaman sekarang ni banyak sangat buaya-buaya berbahaya. 
jadi ini sebagai satu solution bagi pihak Airol. 
Bagus jugakan, ada juga orang yang hendak ketengahkan program-program macam ni.

see
Airol said:
"Apabila cinta yang didambakan diserahkan 100% secara tidak langsung tercetusnya satu bentuk kepercayaan terhadap pasangannya yang juga mempunyai isipadu mencecah 100%  yang mana ianya cukup berbahaya untuk sesuatu hubungan itu. Benar, sesuatu hubungan itu perlukan kepercayaan tetapi bukan sepenuhnya kerana pasangan kita bukanlah robot yang boleh diprogramkan  tetapi dia juga insan biasa yang terdedah kepada bermacam bisikan syaitan"

itulah dia pendapat doktor cinta kita.

So, aku pun berpeluang mengikuti program ni masa aku di UKM.
Program ni berbayar ye kawan-kawan.
fees RM50
tapi aku antara insan yang bertuah ye. 
dapat masuk percuma.
Terima kasih pada pihak yang menaja.

pas free yang dimaksudkan tu ye

Dalam program ni Airol ketengahkan juga bagaimana hendak mengenalpasti lelaki buaya. Airol bercakap melalui kata hati seorang lelaki okey. 
Dia tunjuk sekali demo. siap berlakon. 
Masa ini Airol jadi speaker utama dan Fahrin Ahmad co-Speaker.

Antara aktiviti. Siap jemput peserta program sertai aktiviti. Mereka ni memang sporting.

 Program ni pun ada ketengahkan sekali bagaimana berdepan dengan situasi dipermainkan lelaki dan putus cinta. 
Memang berkesanlah.Tak seratus peratus pun 50-50 pun sudah okey ye. 
Lepas ikuti program ni, keluar saja dewan rasa macam dah ada perisai okey.
 Lelaki-lelaki jangan sesuka ye dekati wanita jika ada niat hendak permainkan.
*auwwww*

Okey settle program, we all dapat certificate ye

see
Yeah
*chicken dance*

Siap mintak sign Fahrin Ahmad tu.

Sweet je muka Fahrin Ahmad ni. 
1st time okey dapat ambil gambar artis dari dekat.

Then dapat  bergambar sekali dengan Fahrin
see

Sebelum balik macam biasalah kita berpOsing dulula ye, baru cukup syarat.

Ain, Dyana and pemilik blog (akula tu) hihi

Apa-apa pun PBW memang terbaik.

Sekarang program ni sudah mendapat perhatian masyarakat especially golongan wanita. 

Bukti
 korang tengok ni, masa tu berderet ramai yang join program ni


Baru-baru ni buku Perisai buat wanita pun sudah diterbitkan dan sudah berada di pasaran.
Harga buku tu tak silap hanya RM35 per each.
 Buat Airol selamat maju jaya.

Okey itu dulu

Jumpa di next entry

Salam

Saturday, 27 April 2013

PIJAK PUNCAK BROGA HILL

Assalammualaikum


Woot~woot
morning uolls

Amboi, pagi-pagi sudah busy depan laptop ea.
Kalau tidak membusykan diri pagi-pagi depan laptop ni tidak berupdatela jawabnya tapak blog ni ek.

Tolak tepi kanan dan kiri pasal kerja rumah ye. Ambil masa sedikit berlenggang kaki, melincahkan jari-jemari menaip entry di pagi hari uolls.

* mood in woot~woot*
apa ketidakpeliknya mood tu in the morning

orait..back to story yang besar nun di atas tu, aku sudah berjaya memijak puncak Broga.
*Yeah*

Bila alkisahnya ni?
wakakakah
sudah lama uolls. tahun lepas kot. basi yang amat ini. 
 
cerita basi ye uolls, lama aku peram the story ni. 

Korang hendak tau kenapa aku excited sangat hendak share kisah ni di tapak blog aku?
Coz aku sudah lama kot pendam hasrat untuk ke Broga ni, sejak aku 1st year di UKM. 
Kalau budak-budak di UKM, UKM Bangi la ye, them siap kata kot bila jadi budak UKM lokasi wajib diterjah Broga dan 2nd Genting Hinglands. Cuba korang tanya budak UKM pernah tak dorang pergi dua lokasi ni.
Bab menuju ke Genting Hinghlands aku pasrahlah, tidak pergi pun tidak mengapa.
 Sebabnya aku memang tidak suka tempat macam tu, main-main binatang yang tinggi memeningkan kepala aku. 
Lastly aku flattt. 
Makanya ke Brogala kita.

*chicken dance*

Aku ke Broga bersama geng Rakan Muda UKM, 
ada chancekan so apa lagi, kita grab sudahnya.
 Aku berdua dengan member baik aku di UKM, Si Ain panggilannya. 
Kitorang gerak dari UKM pagi buta kot, sebelum subuh lagi dengan binatang berkaki empat iaitu shuttle UKM. 

time dalam shuttle bergerak ke nun lokasi. 
*nampak keadaan still gelap lagi kan.

Sebelum sampai di lokasi, 
kami sempat berhenti sekejap di masjid berdekatan untuk menunaikan solat subuh.
Ambil masa lama kot time cari masjid ni, pak cik drebar bas tu pusing-pusing mencari.
Sudahnya dekat area hendak ke Broga tu majoriti masyarakat cina.
Untuk memudahkan kerja pencarian masjid tu, kami tanyalah pada orang awam area situ. *bukan kami semua ye pergi bertanya, wakil ajk je*

sudah dekat kawasan tu majoriti masyarakatnya cina, so cina jugaklah yang kami dapat menanyakan lokasi masjid berdekatan.

Korang tau tak apa kitorang jumpa?

lokasi map yang diberikan uncle cina tu sebenarnya tokong cina!

again!

TOKONG CINA uolls kami temui
*cetttt u uncle

apa-apa pun terima kasih tidak terhinggalah
sudahlah map yang diberikan tu susah kot, naik bukit, pusing sana, pusing sini, tidak cukup dengan tu laluan pun kecik je. 
sabar jela.

Apa-apa pun lastly kami jumpa juga masjid dan dapat tunaikan solat subuh.

The 1st plan we all will start climb dalam pukul 5.30 am. 
Excitednya hendak melihat matahari terbit.
Memandangkan banyak pula cekadaknya, agak lewat kami memulakan pendakian ke puncak Broga Hill tu.

Tepat jam 7.15 am kami memulakan pendakian.


see
1.7 km
*aku just panjat Bukit Broga je ye, Gunung Tok Wan tidak lagi*

Masa ni semangat sangat.
Almaklumlah sudah lamanya aku tidak junggle traking.
Hendaknya perasaan excited tu berkobar-kobar.

Kami budak excited. Aku dan member baik aku, Ain.

sebelum sampai puncak, siap stay dulu, legakan urat kaki yang tegang
refuel tenaga, semangat untuk sampai ke puncak. Minum-minum apa yang patot.

siap posing lagi tu dengan banner. tengah tu berbaju hujau merupakan penasihat rakan muda Ukm.

ini merupakan budak yang paling excited tu ye.
nampak? muka sudah ada penat ya. 
penat tidak mematahkan perasaan semangat aku untuk teruskan pendakian
*ewaah..ayat tidak boleh menahan*

Untuk makluman korang kami ke sini bukan semata-mata untuk bersuka ria sahaja ya.
 tapi 
kami ke sini membawa misi. 
misi kami ke sini sebenarnya untuk membersihkan Broga. 
Volunteers ya.
Broga Hill ni kan popular dahkan. Ramai saja yang datang untuk takluk puncak tu. Maka dengan itu, bila sudah ramai yang berkunjung tempat yang semulajadi, tempat bersih ini sudah tercemar. Banyak sampah sarap yang memenuhi ruang bukit tu. 
So ini as one inisiatiflah untuk memulihkan balik keadaan bukit tersebut. 
congratlah pada krew SRM, Ukm coz create one solution ni. 

*Posing sebentarla kita*
tomatomin..yeahh!!

Nampak benda hitam tu?itulah garbage plastic. So jelas ye misi tu. 
Semangat kot aku menghangkut sampah tu turun bawah. 
Banyak okey sampah like botol plastic, sampah makanan ringan, tin-tin kosong etc. 
Rupanya depa siap masak-masak dekat Broga ni. 
Aku dapat tangkap tin sardin, buktilah tu kan. 
Tapi hendak masak di situ pun sampah janganlah buang merata, bawaklah turun sampah tu. haisshh.
Nasib baik SRM Ukm ada sifat bertanggungjawab. 
*Puji lagi. kembang semangkok lerr ampa ye. 

Tidak pasal aku jadi majlis bandaran. 
uisshh..ungkit. hilang pahala weh.

masa aku dok sibuk memungut sampah-sampah yang ada disekeliling, have one guys berbangsa cina yang tegur. siap berkata tu;

 chinese guys said: 
"Wahh! amoi u banyak bagos,responsible human. thank you haa". 
(senyum sambil buat thumb up)

time ni aku terpingga sebab ditegur, juz sempat senyum dan tunjuk jugak thumb up pada chinese guys tu. 
hehh~ ;D

Misi memanjat diteruskan lagi.

 Gigih tu memanjat. 
Walau apa jua cabaran aku tetap teruskan
*aiwahh..blinkk!blinkk!*

AND 
LASTLY!!
*tadaa*

kami sampai jugak di puncak Broga tu.
*Seronok*

Akhirnya berjaya juga ditawan walaupun hanya 1.7km. 
Dalam setengah jam berposing, berehat, misi seterusnya turun balik. 
huargghh!!
bila sudah berjaya naik ke atas, malas pula turun bawah. 
Sudahnya takkan hendak menetap kat puncak tu haa????

Owh tuan putera yang baik hati sila bawa tuan hamba ke bawah. Masa ni aku bayangkan alangkah seronoknya kalau ada helikopter ke, lif ke, escalator etc. 

Boleh macam tu?
pandai naik, pandai turunlah ek.
 
Okey..apa-apa pun misi program berjaya. Kami berjaya bawa turun badan kami sendiri dan sampah-sampah. sampah-sampah tu walaupun tidak semua sedikit pun sudah memadai sebenarnya.

Sebelum bergerak ke lokasi seterusnya iaitu ke Sungai Tekala, kami makan-makan dulu. 
isi cik tummy yang kelaparan tu.
 Makan duduk bersila saja di tanah tu.

Betol-betol kebuluq weh aku masa tu. Makan pun tidak pandang-pandang dah kiri kanan. Lauk apa pun aku bedal. Masa makan ni pun sabar saja, mana ketidaknya makan pakai sudu plastik. tau berjoget je sudu tu kanan kiri, kanan kiri tidak cukup dengan tu berjoget pula ke depan ke belakang. last patah, pakai tangan sajalah aku makan. lagi syokk.

Sementara tunggu shuttle sampai kami sempat main game untuk mengisi masa dan untuk menghilangkan perasaan kebosanan disebabkan pak cik drebar terlalu lambat untuk sampai.

Maka dengan itu jadilah satu game ni 
biawak-buaya. 
Pernah main tak korang?
wakakakah..enjoy aku. 
kelakar tengok gelagat geng yang lain.

sempoikan?
tapi syokk woo lepak dekat bawah kelapa sawit ni.

Seterusnya kami bergerak ke next station Sungai Tekala untuk mandi-manda. Hilangkan bau busuk badan. Takkanlah hendak pulang Ukm dengan bau busuk. Tidak menahan aku baunya. Maklumlah masa kitorang naik hari tu kebetulan hari sebelumnya hujan. Sampai ke sudahnya tanah tu jadi lembaplah. Berlecak, tapak kasut memang berat dengan tanah sajalah. So, korang dapat imaginkan macam mana bau-bauan tu?

Nasib baik semua selamat.
Tamat misi sudah.

Jumpa di next entry

Salam

Wednesday, 24 April 2013

KAGUM RAK ITU

Assalammualaikum


KAGUM
* palm in face*


Itulah 1st word yang keluar dari mulut aku bila tengok gambar di bawah ni



Apa pulak korang rasa?

Gambar di atas merupakan kios buku atau rak buku di tengah bandaraya Korea negara yang berjiran dengan negara matahari terbit.

Puhhh..fantastik, realistik. Sangat mengancam pada aku.
Hal tersebut mungkin di create selaras dengan keperluan masyarakat di sana. Budaya membaca masyarakat Korea bukan lagi asing. 
Bawak buku kemana saja bukan perkara luar biasa okey..
Sebabnya budaya membaca di Korea merupakan amalan yang telah dikomersialkan.


*Seronokkan*


Korea is Pekan Buku


Kewujudan rak buku tersebut juga merupakan satu inisiatif  meningkatkan kesedaran awam mengenai Pekan Buku dan memperkasakan minat membaca dalam kalangan masyarakat.
So, ada masa terluang kita boleh ambil salah satu buku, duduk baca di kerusi yang berdekatan.

Itulah dia budaya di negara maju.
Sungguhlah aku kagum.

Kalau aku nampak depan mata ni maunya aku tak jakun tengok, agaknyalah siap belek rak buku tu berjam. Nasib baik still tak berpeluang lagi ke negara maju tersebut. 
Tidak mengapa, maybe One day i will go to korea.

So, agaknya lerrkan, Malaysia negaraku ini mampu ikot tak kemajuan negara Korea ni?
Cabaran jugakkan, tak tengok lagi vandalisme.
Adoila.
 Tapi aku nak tengok jugak Malaysia buat rak macam ni di tengak bandar.


Jumpe di next entry

Salam

PRU 13: SIAPA PATUT DI UNDI NI?

Assalammualaikum

Beberapa hari saja lagi Pilihan Raya Umum kali ke 13 akan menjelang. Sekarang rata-rata orang dok sibuk berkempen sana-sini. Bukan saja calon tapi rakyatnya jugak sibuklah berkempen. Berkempen plak tu mengalahkan calon yang bertanding plak aku tengok. Itulah dia kalau orang dah gila politik. Masing-masing ada pandangan sendiri, termasuklah aku jugak tapi aku tak gila politik ye. Tahap gila aku juz so..so je..hihi. 
Tak ambil port  pasal politik ni pun tak boleh jugak, kang kita sendiri tak dapat nak menilainya. 
Betol tak?


Okey..okey. Tahun ini my 1st time aku dapat turun mengundi. 
Sebab dah cukup umuq...
Yeah!!!



* star jump*

okey..cukup


Bila buat apa-apa dah namanya 1st time mesti excited wooo..nervous pun ada gak.
 *(hehh..nak nervous plak macam calon bertanding plakkan). 

Dalam keghairahan kononnya nak turun undi, terkejut aku tengok calon yang bertanding di parlimen kawasan aku.

see

calon bertanding parlimen P148


Korang nampak? 
Korang paham tak maksud aku disebalik gambar-gambar tersebut??

Alamak..sekalinya ca.ya.nun.alif kedua-duanya

Garu kepala. Macam mana ni mau buat?

Okey, meh rujuk meh.



Syarat dalam memilih pemimpin dalam Islam:

Dalam hidup bermasyarakat melantik pemimpin adalah satu kewajipan umat Islam seperti dalam hadith Rasulullah S.A.W yang bermaksud:


" Jika kamu bertiga, maka lantiklah salah seorang menjadi ketua"

Kriteria Pemilihan Pemimpin Menurut Perspektif Islam:
 Muslim, akil baligh dan lelaki 
Jelaskan?
So haruskah aku mengundi calon ini?
Jeng-jeng




























Apa korang rasa dengan calon di atas ini?

Ada rasa nak baling selipO tak kat calon tersebut?
kihkihhhhhkihhh..

senyum-senyum sahaja

Jumpe di next entry


Salam

Tuesday, 23 April 2013

LUPA PASWORD BLOG

Assalammualaikum


Hye..hmmmmm.
 Baca tajuk post pun dah tau kan? Lama sudah aku tak coret sebarang cerita di tapak blog milik aku ni. Al-kisahnya aku boleh plak terlupa posword blognya ni haa. Adoila...menjajo jugak aku mencari paswordnya. Mana taula kot-kot adanya terselit tertulis kat mana-mana buku note. Atlast jumpa jugakla aku paswordnya tu kat satu buku. Kecik je haa aku tulis. Selamat boleh di baca lagi. So lepas ni bolehlah share apa-apa kat tapak blog aku ni.

Betapa hati ini girang

* star jump *



Beginilah gambarannya betapa girangnya hati aku
hiihii

Jumpa di next entry ok!

salam