Thursday 29 January 2015

RESEPI | PUDING KOKTAIL

Assalammualaikum


: Bahan bahan puding kastard :
5 sudu besar tepung kastard
5 sudu besar susu pekat manis
air

: cara cara :
1. masukkan tepung kastard dalam periuk dan bancuh bersama air.
2. setelah tepung kastard larut dalam air, masakkan dengan api yang sederhana.
pastikan tidak berketul.
3. kemudian masukkan susu pekat manis dan kacau
4. masakkan kesemua bahan tadi sehingga pekat
5. setelah pekat, matikan api dan masukkan kedalam mangkok acuan.
6. then, sejukkan. setelah tiada wap lagi bolehlah disejukkan kedalam freezer pula.

: Bahan bahan kuah koktail :
1 kotak susu HL
1 tin buah buahan campuran 
1 cawan susu pekat
5 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastard
5 cawan air 

: cara cara :
1. masukkan susu HL dalam periuk dan air. buka api dan masak dengan darjah kepanasan yang sederhana. perlahan pun takpe.
2. kemudian masukkan susu pekat, gula. kacau dan masakkan sehingga gula larut.
3. masukkan pula tepung kastard supaya kuah koktail kekuningan cantik.
4. akhir sekali buah buahan campuran. masak dan boleh matikan api.

kemudian bolehlah disajikan puding koktail tadi dengan air batu. potong kasik comel dan bolah dicampurkan dengan kuah koktail. 

* sukatan susu pekat dan gula terpulang masing masing. kalau nak manis tambahkan kuantiti dan sebaliknya. 
* kuah koktail memang agak manis sedikit sebab nak campurkan dengan air batu.
* selalu orang buat pakai susu cair hok dalam tin tu. aku saja tukar resepi pakai susu HL.
*pastikan api jangan terlalu kuat kang takot obedoss pecah susu pulakkk! pecah susu??grrr T_T
*sangat nyamannn dimakan ketika cuaca panasss!

selamat mencuba. sekian :)

No comments:

Post a Comment