Friday 5 December 2014

RESEPI | TIRAMISU

Assalammualaikum

Rujukan resepi ini melalui resepi yang telah dikongsikan oleh  akak Ana SuzanaHasilnya menakjubkan dan sangat simple untuk disediakan.
: Bahan bahan :
Sebiji kek sponge/ chiffon } aku beli dekat giant sudah. 
amik perisa pandan. nak perisa coklat pon boleh
250ml whipping cream
500gm cream cheese } nak pakai banyak pon boleh
serbuk koko van houtan
serbuk nescafe
1 sudu kecil essen vanilla
1 cawan air 
1/2 cawan gula kastor

: Cara cara :
1. Masukkan cream cheese whipping cream dan gula kastor dan essen vanilla. putar hingga sebati. start dari kelajuan rendah hingga tinggi. siap ketepikan dulu.

2. Bancuhkan 1 sudu nescafe dengan air tadi. agak agak ikot berapa banyak kepahitan yang korang suka. jangan pahit sangat kang tak sedap pulakkk

3. Potong kek sebesar mana, memadai dengan bekas korang pakai. then celopkan kek tersebut dalam bancuhan air nescafe tanpa gula tadi. agak dah lembap bubuh dalam bekas. jangan sampai lencun pulakk korang celopp sekadar melembapkan kek tersebut cukup.

4. setelah masukkan kek tadi kedalam bekas, lapiskan kek yang telah dilembapkan tadi dengan cheese yang telah siap disebatikan tadi.

5. Gunakan penapis, ambil sesudu serbuk coklat dan tapiskan ke atas lapisan cheese tadi. ketebalan lapisan terpulang pada korang. 

6. ulang stepp yang sama tadi. ikot berapa lapisan yang anda inginkan. setinggi KLCC pun layannnn.hahaaa

7. settle semua, masukkan kedalam peti aihhh. dalam 2 jam macam tu atau sekadar menyejukkan tiramisu tersebut.
ok..siapppp!selamat melayannnn kehendak tekakkkkk, selamat mencuba resepi simple ni. 

No comments:

Post a Comment