Monday, 13 February 2012

SYURGA ALLAH

Assalamualaikum and greetings to all


SYURGA ALLAH


Bila perkataan "syurga" diperkatakan mesti yang terlintas di benak pemikiran kita pasti yang indah belaka. Syurga bagaimana yang sahabat saya kejarkan ini? syurga dunia atau akhirat?. Jika kita seorang muslim/muslimah pasti syurga akhirat yang kita kejarkan kan??. Tapi bagaimana mahu mencapai matlamat yang diimpikan itu. Bukan senang untuk diri kita mengapai nikmat syurga itu. Sebagai seorang muslim/muslimah kita haruslah mempunyai usaha dan kesungguhan untuk mencapai nikmat syurga itu. Penuhi hidup ini dengan amalan yang diredhai Allah. Sungguh mulia seseorang itu jika hidupnya sentiasa mengejar redha Allah. Tapi usaha itu perlulah ikhlas ye sahabat yang wangi. Sebagai manusia yang lemah imannya kekadang kita kufur dengan cinta Allah kepada kita. Kita juga lupa ketenangan jiwa itu lebih bermakna jika seiring dengan rahmat dan kasih sayang daripada Allah. Betul tidak? Mari sahabat sayang, kita sama-sama mengejar cinta Allah sekaligus mengejar syurga Allah. Jika kita sebagai manusia sering tergila-gilakan cinta sesama manusia, apa kata kita sama-sama berhijrah dengan tergila-gilakan cinta Allah yang satu itu. Romantis bukan? Manisnya tidak akan hilang hingga ke jannah yang indah itu. Kalah manis madu lebah. Sesungguhnya Allah telah berjanji dan janji itu tidak akan dimungkiri oleh sang pencipta, Allah yang maha berkuasa. 

"sesungguhnya Allah telah berjanji dengan sebenar-benarnya. Allah tidak akan memungkiri janji-Nya."
 (Surah Az-zumar 39: 20)Sesungguhnya orang yang bertaqwa kepada tuhannya akan mendapat tempat-tempat yang tinggi, di atasnya dibangunkan pula tempat-tempat yang tinggi itu yang dibawahnya mengalir sungai-sungai.Syurga Allah itu diberikan kepada orang yang bertaqwa, ini adalah kehormatan kepada umatnya yang bertaqwa itu. Dan sesungguhnya bagi orang-orang yang bertaqwa benar-benar (disediakan) tempat kembali yang baik, (iaitu) Syurga 'Adn yang pintu-pintunya terbuka bagi mereka. Di dalamnya mereka bersenang sambil meminta-minta buah-buahan yang banyak dan minuman di syurga itu. Dan pada sisi mereka ada bidadari-bidadari yang tidak liar pandangannya dan sebaya umurnya. Inilah yang dijanjikan oleh Allah kepada umatnya yang bertaqwa. Subhanallah sungguh indah syurga yang dijanjikan Allah itu. Sebagai umatnya kita harusalah berlumba-lumba untuk menjadi salah seorang penghuni syurga itu ye sahabat yang wangi. Ini juga telah disebutkan dalam kalam Allah,iaitu:

"Berlumba-lumabalah kamu (mengerjakan amal-amal Yang baik) untuk mendapat keampunan dari Tuhan kamu, dan mendapat syurga Yang bidangnya seluas Segala langit dan bumi, Yang disediakan bagi orang-orang Yang beriman kepada Allah dan Rasul-rasulNya; Yang demikian ialah limpah kurnia Allah, diberikanNya kepada sesiapa Yang dikehendakiNya; dan Allah sememangnya mempunyai limpah kurnia Yang besar."
(Surah Al-Hadid: 21)
Sama-samalah kita mengejar menuju syurga Allah kerana syurga Allah itu lebih indah dari segalanya. Peganglah sebagai perisai kita bahawa matlamat hidup kita adalah kerana Allah yang satu. 
Jadi umat bertaqwa ye sahabat saya yang wangi sekalian. 
     اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم

No comments:

Post a Comment